Downloads

Enkele interessante artikels:

Decompressie

The Prevention of Compressed Air Illness (John Scott Haldane, Boycott, Damant – 5Mb)

In het begin van de 20ste eeuw hadden onderzeeërs hun intrede gedaan in de Britse vloot.  De tegenstand tegen dit eerst onpraktisch en ungentlemanly bevonden wapen had het moeten afleggen tegen de voordelen  in de moderne oorlogsvoering.

Met de A-klasses had de Britisch Navy in 1901 zijn eerste vloot onderzeeërs: dit was een extra stimulans voor het duikonderzoek. Het verlies van de A-1 nabij het Isle of Wight in 1904, en het zinken in 1905 van de A-8 nabij Plymouth met verlies van 14 manschappen, liet de alarmbellen bij de admiraliteit rinkelen. De Navy was niet in staat om reddings- of bergingsoperaties uit te voeren op deze dieptes zonder dat de duikers risico hadden op de bends.

De A-1, was de eerste onderzeeër volledig ontworpen door de Britten, het zinken ervan, en de moeilijkheid om hem te bergen van op 18m, of om de bemanning te redden, bracht de admiraliteit erg in verlegenheid.

In 1905 vormde de admiraliteit het Committee on Deep Diving. John Scott Haldane werd aangeduid als hoofdonderzoeker.

Haldane ging aan de slag met de wetenschap dat opgelost stikstofgas in de weefsels de bron was voor decompressie ziekte, zoals 30 jaar eerder ontdekt was door Paul Bert.

Je vindt hier de originele tekst van Haldane, die de basis legde voor de opgelost gas modellen. Haldane gaf met deze publicatie in het Journal of Hygiene in 1908 duikers voor het eerst duidelijke richtlijnen voor de opstijging. Zijn werk legde de basis voor vele opgelost-gas modellen, onder andere de US-Navy en Bühlmann tabellen.

The importance of deep safety stops (Richard L. Pyle)
Rethinking Ascent Patterns From Decompression Dives.
Het befaamde artikel van viskundige Richard Pyle over zijn ervaring met deepstops en het door hem gebruikte protocol. merk op dat tegenwoordig de stijgsnelheden in de diverse protocols lager zijn dan vroeger, en dat de praktijk van het systematisch invoegen van diepe stops betwist wordt.

Understanding M-values (Erik C. Baker)
Eerst een herhaling van het door US Navy kapitein R. D. Workman in 1965 uitgewerkte begrip M-waarde. Vergelijking van de M-waardes gebruikt door Workman, PADI en Bühlmann zowel voor N2 als voor He. Een erg interessante grafiek in figuur 2, geeft mooi aan dat de M-waarden geen harde lijn tussen het al dan niet verkrijgen van DCZ zijn.

Clearing up the confusion about deep stops (Erik C. Baker)
Erik Baker introduceert het gebruik van Gradient Factors voor meer conservatisme. GF laten ons toe het model van Bühlmann naar wens aan te passen voor technische duiken en worden oa. toegepast in de Shearwater computers (ook op de rEvo).

Théorie générale unifiée de la décompression (Bernard Gardete).
Naast een algemene theorie geeft Gardette (directeur wetenschappelijk onderzoek bij COMEX) in dit artikel de relatie aan tussen diepte, duiktijd en het risico op een decompressie-ongeval.

Ander

Don’t shortcut the learning curve (Dave Ross)
Even stilstaan bij hoe jij je verder wil ontwikkelen als duiker.

Deep Thoughts (Renee Duncan Westerfield)
DAN Takes a Quick Look at the Makeup of Nitrogen Narcosis
From ‘Alert Diver’, June 2001, pp 16-19.
Een mooie samenvatting over de basis van stikstofnarcose, de beïnvloedende factoren, en wat men er aan kan doen.

Informatie over rebreathers – The Rebreathersite.
Hier vind je heel wat algemene informatie over Rebreathers.

MOD – PO2 Table
Een handige tabel die je makkelijk de MOD geeft voor verschillende zuurstof fracties en verschillende PO2’s.
Niet gebruiken buiten de grenzen van je opleiding!

Dive the Line – Martyn Farr
Een interessant artikel van één van de meest ervaring UK cave divers Martyn Farr over hoe lijn met een reel te leggen, het gebruik van ‘snoopy-loops’ enz.:

Otitis Externa – pijn in je oren na het duiken
Ben je gevoelig aan oorontsteking bij veel duiken? Lees dan de presentatie en het artikel van Dr. Paul Vander Eecken hieronder door – je vindt er handige tips om het risico te beperken.
Otitis Externa – presentatie (Paul Vander Eecken, M.D.)
Otitis Externa – artikel (Paul Vander Eecken, M.D.)

Ook DAN publiceerde hierover recent een mooi artikel:
Otitis Externa – Kun je het voorkomen ? (DAN Staff, Spring 2011)

Comments are closed.