Grotduiken

français

Mystieke grotten verkennen, onderwater, waar geen daglicht ooit komt …
Buiten het bereik van de meeste duikers, maar een prachtige ervaring voor de goed voorbereide en getrainde duiker die zijn grenzen stelselmatig kan verleggen.
sven cave thinkblue


WAARSCHUWING

Maar … het kan ook snel misgaan! Onder water, donker, en zonder een mogelijkheid om rechtstreeks naar de oppervlakte te gaan zijn er vele valkuilen. Doorgedreven training, een goede houding, en aangepast materiaal zijn een must.

Voor vele open water duikers, divemasters en instructeurs die een keertje een grot wilden bezoeken was het hun laatste duik.

Lamar Hires, de voorzitter van de National Speleologic Society Cave Diving Section geeft uitleg over de gevaren van het grotduiken
IANTD
Wij trainen je volgens de standards van IANTD, internationaal erkend.
De programma’s zijn gebaseerd op de ervaring van 40 jaar grotduiken. Zo ben je er zeker van dat je op een veilige manier de nodige kennis en vaardigheden zal aanleren.CAVERN DIVER
“This Program is designed to develop wreck and cavern diving skills within the limits of light penetration and to insure that divers are aware of self-responsibility and capable of risk management in overhead environments.”
Je blijft binnen de zone waar je het daglicht kan zien. Je leert over grotten, werken met reel en lijnen onderwater, out-of-air, zwemtechnieken, gasplanning. 2 dagen opleiding geven je een uitgebreide eerste kennismaking met het grotduiken. Als je nog niet vertouwd bent met het duiken met een wing en longhose, de basis technieken zoals gas-sharing, trim en zwemtechniek, dan raden we je aan eerst mee te doen aan een Essentials opleiding.

Land drills:
– gebruik reel, leggen van lijnen, maken van ty-off’s
– volgen lijnen met- en zonder zichtbaarheid

Skills in het water:
Zwemtechnieken
Out of air
gebruik van reels, lijnen leggen en volgen met- en zonder zichtbaarheid
out of air + volgen van de lijn


INTRO CAVE DIVER
Thinkblue mine diving (_SDV8625 karel)“This program is designed to provide an introduction to the cave diving environment for Sport Divers.”
Tijdens 4 dagen opleiding leer je de skills om veilig beperkte penetraties te maken. We gebruiken de regel van zesden, gas delen in de grot, volgen van de lijn zonder licht, zonder licht en lucht delen, …

Tijdens de Cavern en de Intro Cave opleiding leer je de volgende skills:

Land drills:
– Het gebruik van lijnen in de grot
– Het volgen van deze lijnen met of zonder zicht
– Hoe simuleren van silt-out situaties
– De eenvoudige procedure voor het terugvinden van een zoekgeraakte buddy

Skills in het water:
– Het gebruik van verschillende voor in grotten geschikte zwemtechnieken
– Het gebruik van lijnen in de grot
– Het blind volgen van de lijn naar de uitgang
– De lijn naar de uitgang volgen tijdens een share air situatie
– Het blind volgen van de lijn naar de uitgang tijdens een share air situatie
– De eenvoudige procedure voor terugvinden van een zoekgeraakte buddy uitvoeren
– Diverse out of air situaties simulerenCAVE DIVER en TECHNICAL CAVE DIVER
“This Program is designed to train divers in safe cave diving and, if doing Technical Cave, the technical utilization of EANx for cave exploration, and the use of EANx and oxygen for decompression.”

De Cave Cursus wordt gedaan met lucht als bodemgas. Er mag wel decompressiegas gebruikt worden vanaf EAN40 tot en met 100% zuurstof mits de bijbehorende theorie hiervoor is behandeld. De maximale diepte is 39 meter.

Het IANTD Cave Diver programma omvat minimaal 12 opleidingsduiken in diverse grotten, met een minimale duiktijd van 500 minuten. Leerlingen die reeds Intro Cave duiker zijn moeten minimum 8 opleidingsduiken maken met een duiktijd van minimaal 400′.

Tijdens de cursus wordt gedoken met dubbele gekoppelde cylinders als backgas en de derde regel voor het luchtverbruik wordt toegepast. Voor EANx stage cylinders is de minimale inhoud 1400 barl. Ten opzichte van de Cavern en Introductory Cave Cursus worden er tijdens de Cave en Tecnical Cave Cursus langere duiken gemaakt, gaan we verder het systeem in, leren we nieuwe skills, maken we andere meer complexe type grotduiken zoals een doorsteek, een circuit of grotduiken met het overbruggen van gaps. We duiken met stages en maken gebruik van EANx en/of decompressiegas en gaan eventueel naar grotere diepte met normoxic of trimix.

Land drills:
– Het gevorderd gebruik van lijnen in de grot
– Het gebruik van line arrows
– Het blind vinden van de uitgang
– Uitgebreide procedure voor het terugvinden van een zoekgeraakte buddy
– Het repareren van gebroken lijnen
– Het verbinden van de hoofdlijn met een zijlijn

Skills in het water:
– Volledig beheersen van de zwemtechnieken
– De uitgebreide procedure uitvoeren voor het terugvinden van een zoekgeraakte buddy
– Het terugvinden van de vaste lijn in het donker
– Het plaatsen van gaplijnen
– Het blind verlaten van de grot zonder gebruik te maken van de lijn
– Het repareren van gebroken lijnen
– Vast zitten in de lijn, jezelf lost snijden en de lijn reparerenGrotduiken? Stuur ons een berichtje en we leggen samen jouw programma vast!


Comments are closed.