BONEX Scooters

français

Bonex scooterTHINKBLUE.EU is erkend Bonex verdeler, je kan bij ons terecht voor vragen en informatie, bestellingen, try-outs, DPV opleiding en onderhoud.
Hieronder vind je een overzicht waarom wij Bonex scooters verkiezen.

 1. Inleiding en Modellen – imagine your new possibilities
 2. Algemene constructie
 3. Motor
 4. Batterijen
 5. Test Event
 6. DPV opleiding
 7. Onderhoud
 8. Prijzen


1. INLEIDING en MODELLEN – image your new possibilities

De scooters van Bonex zijn erg degelijk ontworpen, met uitgekiemde en weloverwogen design oplossingen voor de algemene constructie, de motor en de batterijen. Uitzonderlijke prestaties voor zowel gebruikszekerheid, snelheid, autonomie, diepte en levensduur zijn het gevolg.

De Bonex technologie houdt maximaal rekening met de veiligheid van de gebruiker: zo zijn er modellen waar de motor bij een falen van het elektronisch stuursysteem verder gestuurd kan worden met een back-up systeem, of is het mogelijk om twee batterij packs afzonderlijk te selecteren.

Zoek je de kick van de snelheid, wil je graag dat diepe wrak helemaal onderzoeken, of gewoon enkele kilometers rondtoeren in een meer of een grot; Bonex heeft een scooter die je toelaat je projecten te realiseren. Het gamma gaat van de Edition (slechts 15 kg – geschikt tot 200m diepte) tot de Discovery (400min autonomie zorgt voor een bereik tot 18km) en de RS Performance reeks (supersnel met +80m/min).

Kijk hier voor het duikprofiel van put 4 in de Emergence du Ressel, en ook voor een demonstratie video van het militair gebruik van de Bonex scooters.

Kijk hier voor de BONEX ECOS

Kijk hier voor de BONEX ECOS PLUS

Kijk hier voor de aquaProp Een lichte FUN scooter voor iedereen.


2. ALGEMENE CONSTRUCTIE

Bonex scooters, en de onderdelen worden zo goed als volledig in Duitsland gemaakt, met de aandacht voor kwaliteit en details dat je van een high-end product mag verwachten. Als je de scooter van nabij bekijkt valt dit onmiddellijk op.

– De neus is gemaakt uit één solide blok Delrin, erg stevig en impact bestendig, ook in koud water. In de neus zit ook het sluit systeem, het opent en sluit snel door middel van een stevige centrale aluminium klem.

– Het achterdeel (tail) is gefreesd uit één blok aluminium. Hier zit de motor stevig in geschroefd. Door dit deel loop de as van de motor naar de propeller. Er is een zink anode aangebracht om corrosie te vermijden. Een eenvoudig maar ingenieus systeem met een keramische ring zorgt voor de waterdichting van de doorvoer van de as; dit is veel betrouwbaarder dan O-ringen.

– De schacht is volledig uit carbon. Niet alleen is dit licht en erg sterk en maakt het de scooter niet nodeloos zwaar, maar als het een tikje krijgt zal het ook niet vervormen zoals aluminium. Voor de ECOS is de schacht in PVC (de ECOS heeft een Depth rating tot 120m ipv 200m).

– De Schacht sluit waterdicht aan op de neus en de kop door middel van 2 x 2 O-ringen, die eenvoudig te controleren zijn. Alle doorvoeren zijn zoveel mogelijk beperkt: de drive knop voor de motor (en de back-up drive) werken zonder doorvoeren met magnetische schakelaars. De traploze snelheidsregeling en de aan/uit knop zijn elk voorzien van dubbele O-ringen.

– Onder water zijn de Bonex scooters volledig neutraal, door middel van aangepaste gewichtjes kan je ook in zout water eenvoudig neutraal drijfvermogen bewerkstelligen.


3. MOTOR


Bonex gebruikt exclusief ontwikkelde servo motoren, deze hebben diverse voordelen die in de scooters ten volle benut worden:

– elektronische sturing aan de hand van diverse parameters (temperatuur, stroomsterkte, voltage, versnelling) en traploze regeling. Overbelasting of oververhitting worden door de software verstandig vermeden.

– volledig gesloten geeft enige bescherming tegen water, maar het is ook een motor zonder borstels -“brushless”- zodat er ook geen vonken zijn. Alle schakelaars en verbindingen van bedrading binnen in de scooter zijn ook waterdicht afgewerkt.

– Deze servomotoren zijn ontworpen voor een levensduur van 10.000 uur gebruik

– Staploze snelheidscontrole: door middel van een draaiknop stel je het vermogen eenvoudig in tussen 0 en 100%. In de praktijk werkt dit echt soepel, en het is zo erg makkelijk om samen met je team met precies dezelfde snelheid te scooteren en samen te blijven.


4. BATTERIJEN

Bonex kiest ervoor om LiMn cellen te gebruiken; deze zijn erg compact en staan garant voor top-prestaties en een lange levensduur. Na 500 laadcycli hebben ze nog steeds 80% van hun capaciteit.

De cellen hebben geen ‘memory effect’, ze niet niet gevoelig voor langere periodes van niet gebruik, ze zijn ook veilig in het geval van een defect.

In tegenstelling tot andere types cellen behouden de LiMn cellen ook hun capaciteit bij koudere temperaturen, wat bij het duiken toch vaak het geval is.

 • LiMn power pack
 • High power density
 • Long life
 • No memory effect
 • Low self-discharge rate
 • No danger of cell damage
 • Capacity stability at low temperatures
 • Power pack easy to remove
 • Handy, compact unit

LiMn: erg compacte cellen met hoge energie-densiteit. De ontlading bij niet gebruik is bovendien minimaal.

stabiel temp


5. TEST EVENT


Geef ons een seintje en kom de Bonex testen. Na een korte toelichting nemen we je mee onder water zodat je zelf kan zien wat we precies bedoelen.

We vragen een deelname in de kosten van 49 EUR, die je terugkrijgt mocht je binnen de zes maanden na het test event beslissen om een scooter aan te kopen of een DPV opleiding te volgen.


6. DPV COURSE (open water)

Scooters worden niet alleen meer gebruikt door technische duikers om diepe verkenningen in grotten uit te voeren. Ze zijn tegenwoordig kleiner en compacter (denk aan de Ecos, 15kg en een mooie autonomie) en je kan ze ook gebruiken om:

– vanaf de kust of de oever verder gelegen duikplaatsen te bereiken

– een toertje rond je favoriete meer of duikplaats te maken

– gewoon voor het plezier

Tijdens de DPV opleiding is er aandacht voor

– voorbereiding en onderhoud van de scooter

– het op punt stellen van de juiste configuratie, gebruik en positie

– draaien

– hoe een noodstop te maken

– aandachtspunten voor je duikplanning met een scooter

– bij panne – met twee duikers één scooter gebruiken

Het programma omvat 4 duiken met een minimum van 160’ totale duiktijd.


7. ONDERHOUD
Jaarlijks onderhoud kan je makkelijk zelf doen (O-ringen schacht en as vervangen).
Twee jaarlijks wordt een volledig onderhoud aangeraden, je kan de scooter hiervoor bij ons binnen brengen. De scooter wordt dan volledig gedemonteerd, alle O-ringen worden vervangen, alles wordt gereinigd en nagekeken.


8. PRIJZEN contacteer ons voor een offerte op maat

De navigatie unit is een mooie optie, te monteren op de handle-bar van de scooter: in één oogopslag zie je je diepte, duiktijd en oriëntatie.

Comments are closed.