rEvo – new diver certified !

For other languages please hit the translate button

Even Steve feliciteren! Hij rondde enkele dagen geleden met succes zijn IANTD rEvo CCR dil AIR opleiding af, na bijna 10u open water training deze winter in België. Hieronder vind je een guest-post van Steve over zijn kennismaking met de rEvo en onze opleiding. Steve is duikschool leider, 2* instructeur, en heeft ruim 1200 open circuit duiken in zijn logbook staan.

rEvo rebreather opleiding Barges


Hoe het allemaal begon
Enkele jaren terug kreeg ik interesse in technisch duiken. Ik behaalde mijn advanced nitrox instructor brevet maar keek toch uit om hierin verder te specialiseren. Ik begon toen ook mijn cursus OC normoxic en behaalde die vorig jaar in 2010. Ik was aan het uitkijken om hier ook de stap te zetten naar full trimix en ook hier op termijn een instructeurs-titel in te behalen. De keuze voor OC was vnl omdat CCR duiken in Barges (steengroeve in Doornik waar ik normaal wekelijks ga duiken) verboden was. Toen dit opnieuw toe gelaten was, er in Barges nu en dan CCR duikers kwamen duiken en uiteindelijk iemand van mijn duikschool een rebreather kocht groeide mijn interesse al snel. Na een zwembadinitiatie met Inspiration en rEvo was ik verkocht. Eerst eens kijken of ik nog ergens een spaarpotje heb en dan uitkijken wat de beste keuze is van rebreather. Na het afschuimen van het internet en mijn ervaring in technisch duiken wou ik een chest-vrije rebreather. Ik heb voor OC ook zelf mijn webbing gemaakt zodat ik vooraan volledig vrij ben. Bovendien ga ik ook regelmatig op de Noordzee dus moest de rebreather ook tegen een stootje kunnen. De rEvo leek mij al snel de beste keuze. revo rebreatherEen erg compacte rebreather, chest-free, robuust van constructie, zeer eenvoudig in onderhoud en bovendien in België gefabriceerd.

De opleiding
Met een rEvo mag je pas duiken na het behalen van een certificaat dus ben ik op zoek gegaan naar een Belgische rEvo-instructor. Een paar mailtjes gestuurd en ik kreeg al snel antwoord van Sven De Vos van Thinkblue, die bovendien naar duikcentrum "Azur Plongée" zou gaan om trimix duiken met zijn rEvo te doen in de 100m zone. Daar was ook de rEvo te koop die ik heb aangekocht. Sven wou die voor mij meebrengen en in orde zetten zonder verdere verplichtingen. Na het lezen van verschillende artikels op zijn website en zijn missie besliste ik om mijn opleiding bij hem te volgen.

Eerst de theorie
We spraken af in Switch in Gent waar mijn rEvo klaar lag in het opleidingslokaal. Bij het zien ervan verlangde ik al onmiddellijk om die machine op mijn rug te smijten en het water in te duiken maar een rebreather is toch totaal iets anders dan OC dus eerst de nodige theorielessen volgen. Bij de theorie behoort niet enkel de historie en de verschillende types van rebreathers, de voor- en nadelen, duikgeneeskunde, problem-solving maar ook de volledige werking van de rebreather met het volledige monteren en demonteren van de verschillende componenten zodat je die zelf kunt herstellen indien nodig maar vooral kunt onderhouden en kijken naar de goede werking ervan. Op het eerste zicht lijkt dit allemaal zeer complex maar de rEvo is zo gemaakt dat alles zeer gemakkelijk bereikbaar is en eenvoudig in onderhoud.

De eerste duiken
Na de theorielessen zijn we klaar voor een eerste zwembad sessie. Samen met Sven maakten we de rebreather duikklaar en deden we de nodige pre-dive checks. Na eerst wat op het gemak rond te zwemmen begonnen we met het aanleren van een aantal skills zoals drijfvermogen aanpassen (groot veschil met OC is dat je hier niet meer kan werken op uw longen), minimum loop volume instellen, van en naar de loop gaan, bril ledigen, naar OC gaan voor Bailout scenario, ...

Open water!
Alles leek heel vlot te verlopen en wat verlangde ik om in open water te gaan. We maakten afspraken voor de open water duiken en deden de eerste in de Put van Ekeren. rEvo rebreather
Na 2 duiken in de Put van Ekeren spraken we af in Barges voor een duik van 90 minuten waar mijn RMV onder belasting werd gemeten en daarna deden we nog een duik in La Roche Fontaine van 40m en 80 minuten. Tijdens de duiken worden bepaalde scenario's voor geschoteld die je dan moet proberen uit te voeren. Bij iedere duik komen er nieuwe scenario's bij en worden zo de nodige skills aan geleerd.

Toen werd mijn dochtertje geboren en volgde er een periode waar ik niet kon duiken. Door tijdgebrek was het wat moeilijker om af te spreken en ging ik weer in OC duiken in Barges. Wat een verschil!! Zoals je van de meeste rebreather duikers zult vernemen "éénmaal met rebreather gedoken, wil je niet meer anders", ik kan dit alleen maar bevestigen. Met een rebreather duik je in volledige stilte en kan je zo vissen dichter benaderen maar is het ook veel ontspannender. de ingeademde lucht is warm en vochtig waardoor je minder snel koud krijgt en minder dehydrateerd. Bovendien duik je continu op het ideale nitrox mengsel waardoor je na de duik veel fitter voelt dan in OC. rEvo rebreather thinkblueNa bijna 3 maanden niet gedoken te hebben met de rEvo spraken we opnieuw af in de Put van Ekeren. De routine was er volledig uit waardoor de skills niet zo vlot verliepen zoals voorheen. Dus toch maar eens opnieuw afspreken om de duik over te doen. De daaropvolgende duik verliep weer vlot dus spraken we al snel af voor de laatste 2 duiken in Barges. Bij de voorlaatste duik werden nog een aantal skills overlopen en moest er een BO scenario gebeuren van 40m. Doordat de routine er nu goed in zat werden deze skills met succes afgerond en werd besloten om de laatste duik in ontspannen sfeer te doen. Nog een andere rEvo duiker ging mee zodat we met zijn 3en in alle stilte konden genieten van het onderwaterleven.

Als ik terug kijk op deze opleiding kan ik alleen maar besluiten dat ik met de rEvo de juiste keuze gemaakt heb en mocht ik het over doen zou ik al veel sneller met rebreather duiken begonnen zijn. Als Nelos 2*I heb ik kunnen proeven van de manier van werken van IANTD en heb ik een aantal interessante zaken kunnen bijleren. De manier van continue evaluatie is zeker iets wat ik zal meenemen bij mijn opleidingen.
Nu kan ik gaan genieten van het duiken met mijn rEvo en kan ik de nodige ervaring opdoen want ik ben nog altijd van plan om de full-trimix opleiding te volgen. Alleen zal het nu niet meer in OC zijn maar zeker en vast in CCR! Bedankt Sven voor de zéér intressant opleiding en nieuwe vriendschap.

Steve Malfait, 8/4/2011

Lees hier meer over onze rEvo opleidingen.

ThinkBlue Technical Diving

Comments are closed.