Thunersee, Zwitserland – 100m duik rotswand

français

For other languages please hit the translate button

Thunersee Rebreather Trimix Technical Diving

Een prachtig meer omringd door bergen. Hier, aan de beruchte duikplaats Fishbalmen, krijgt diep duiken een nieuwe betekenis. Via de trap ga je in het water in en een stap verder vind je een rotswand die 190m de diepte in gaat! Daar kan ik niet aan weerstaan en al snel groeit het idee om een duikje te maken.

Ik neem contact op met Richard die een super uitgerust duikstation runt in Hilterfingen aan de Thunersee (Crazy Divers), en we plannen enthousiast een duik voor de dag erna. We voorzien voorzichtig om zo’n 10 minuten op 100m te blijven. CCR en bailout duikplanningen worden gemaakt, en Richard maakt vlot de gassen die we nog nodig hebben. De water termperatuur in augustus is 6° in de diepte, tot 15° op 9m. Ideaal!

Thunersee Rebreather Trimix Technical Diving

Zorgvuldig analyseren we alle gassen, en gaan we door de checklist van onze rEvo rebreathers. Met de vulinstallatie van Richard is alles in een uurtje klaar! We configureren de rEvo’s op eCCR voor deze diepte. Ik heb twee 12L/300bar open circuit bailout flessen en één aluminium S80 bij: open circuit gas genoeg om veilig boven komen mocht er een probleem met de rebreather zijn.

Thunersee Rebreather Trimix Technical Diving

Aangekomen aan Fishbalmen gaan we door de S-drill, en even later vallen we aan zo’n 20m/min de diepte in. Na vijf minuten vrije val stabiliseren we ons op 100m. Het is donker als de nacht en koud, maar de rEvo’s bieden ons een perfect ademcomfort en met de helium in de mix zou je bijna vergeten dat je op 11bar zit. Alles werkt perfect en we zijn beiden alert maar erg relaxed.

Thunersee Trimix Technical Diving
Bottom check: we wisselen ons setpoint naar 1,30. Dan is het genieten van de mysterieuze rotswand die onder ons in de diepte verdwijnt … dit is Thun … die wand gaat nog 90m door tot 190m diepte! Onze bodemtijd van 10’ geeft ons ruim de tijd om de stijle rotsen in ons op te nemen. De zichtbaarheid is perfect in dit zuivere water – ik schat zeker 20m.

Thun Rebreather Trimix Dive

Met 70’ TTS (time to surface) op onze computers weten we dat we nog even van de opstijging zullen genieten voor we het water uit kunnen. Eens we in de zone boven de 20m komen worden onze stops langer, maar met temperaturen van 10 to 15° is dat geen probleem, we genieten van de verkenning van de rotswand.

Thunersee Rebreather Trimix Technical Diving

Thun is een prachtig duikmeer, hier komen we terug !

Shearwater Predator dive log VR3 dive log

Predator log                                VR3 log

ThinkBlue Technical Divingthinkblue.eu – Sven De Vos

Comments are closed.