Stage rEvo CCR rebreather Frankrijk 08/2010

français

Onder leiding van Paul Raymaekers (ontwerper van de rEvo) en Joël Gallien (IANTD France licencee holder) werd er bij AzurPlongée in Zuid Frankrijk vijf dagen hard gewerkt om nieuwe rEvo duikers op te leiden. Voor mezelf was het extra spannend omdat dit het laatste deel was van mijn rEvo instructeurs opleiding. Jo is ook extra attent en reikt veel informatie en procedures aan; voor hem telt deze opleiding mee voor zijn IT.

rEvo rebreather training

(foto AzurPlongée)

Alle nodige theorie kwam aan bod, en er werden de nodige uren onder water doorgebracht tot iedereen de skills en juiste reacties onder de knie had. Er werden drie nieuwe rEvo duikers opgeleid: Manu, Steven en Wellun – proficiat met de vooruitgang die jullie gemaakt hebben en we wensen jullie erg veel plezier met de rEvo!

Ik had mijn handen meer dan vol met drie leerlingen en de vier evaluerende ogen van Joël en Paul. Elke dag was opgedeeld in vier sessies: twee in de voormiddag en twee in de namiddag. Zo hebben we de nodige theorie en praktijk elke dag gecombineerd.

De planning zag er als volgt uit:

Maandag 16/8
Administratie, IANTD filosofie, geschiedenis en vooral gaan we ruim in op het principe van gesloten circuit rebreather duiken. Een goed begrip hiervan zal ons verder in de opleiding helpen om juist te duiken met de CCR, en om problemen op de juiste manier aan te pakken.
rEvo specificaties, CMF hCCR
Configuratie
Pre-Dive

Dinsdag 17/8
rEvo dive operation
Confined water session (S-drill, barrel rolls, buoyancy, SAC, flushes, controlled ascents)
Confined water session BO CO2 and Flood.
Onderhoud en post dive
Introductie Source Management
Hypoxie en Hyperoxie

Iedereen is enthousiast na de eerste dag duiken! Het is allemaal niet zo moeilijk als gedacht, en iedereen kan zich vinden in de stilte en het ademcomfort van deze top rebreather. Maar ook groeit het besef dat rebreather duiken heel anders is dan open circuit duiken, met veel voordelen (decompressie, gasverbruik, je kan een eeuwigheid onder water blijven) maar ook met specifieke gevaren (gas toxiciteit). Iedereen kijkt uit naar het vervolg van de cursus om te leren hoe hier veilig mee om te leren gaan.

Woensdag 18/8
Nadat we in het leslokaal dieper ingegaan zijn op decompressie (the nitronator) en narcose maken we ons klaar voor de eerste open water duik! Eerst nog uitleg over de zuurstof analyse cellen, en dan het water in.
OW#1: manuele controle, ppO2 controle, wisselen BO, SMB, …
OW#2: mCCR, we brengen de theorie van hypoxie en hyperoxie in de praktijk, we gebruiken de unit in SCR mode en we introduceren het boom scenario.

Donderdag 19/8
Shearwater Predator – uitleg en mogelijkheden. Met een Gradient Factor model komt deze computer je flexibel tegemoet aan alle situaties. Hij heeft ook een controller die je toelaat de unit op pO2 cruise control te zetten.
We breiden de duikprocedures verder uit met de cell-check en de bottom-check.
De open water duiken zijn in de zone 20-30m, er worden verschillende mogelijke problemen aangeboden en de leerlingen leren correct te reageren.
De dag wordt afgesloten met een uitgebreide les over CCR duikplanning waarna de leerlingen in team de duikplanning maken voor de duiken morgen naar 40m.

Vrijdag 20/8
P38 diveDe laatste twee duiken hebben we op het wrak van de Lockheed P38 Lightning gemaakt, Dit Amerikaans WOII vliegtuig ligt vrijwel intact op een diepte van 40m in de baai van La Ciotat.
De eerste duik simuleerden we een falen van de scrubber en hebben de leerlingen getoond wat ze geleerd hebben: op een rustige manier werd gewisseld naar bailout, werden de controllers en computers gewisseld, en werd een gecontroleerde opstijging op open circuit gemaakt.
De tweede duik op de P38 was er tijd om te genieten van de rebreather – een bodemtijd tot 30 minuten op 40m laat iedereen de kans om alle details in zich op te nemen: de cockpit, de mitrailleurs, de heldhaftigheid en de tragedie van dit gevechtsvliegtuig.

We hadden bij Azur plongée gelukkig een privé boot ter beschikking zodat we erg flexibel waren voor onze duiktijden en plaatsen.

Het was een week van veel leren, duiken, en veel plezier met de rEvo, bedankt allemaal !

Heb jij ook interesse in de rEvo?  Kijk dan alvast even rond bij CCR opleiding en contacteer ons voor verdere informatie, een opleiding of een initiatie.

ThinkBlue Technical Divingthinkblue.eu – Sven De Vos

Comments are closed.